Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви

Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви

Артур Валерко, Sport Arena.

Колись «Нафтовик-Укрнафта» був одним із старожилів змагань ПФЛ України, грандом Першої ліги. Проте управлінська криза в тому клубі призвела до втрати місця у всеукраїнському рівні для міста Охтирки. Новий клуб, «Нафтовик-Охтирка», відновлює ці традиції. Тут є кілька екс-гравців колишнього «Нафтовика», талановита місцева молодь, а також відомі на Сумщині футбольні люди, які й брали активну участь у відродженні футбольного клубу.Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю з головним тренером охтирського «Нафтовика» Антоном Сікуном.

- Розпочнемо з привітання з поверненням всеукраїнського футболу в Охтирку. Завдяки кому вдалося відродити «Нафтовик»?

- У першу чергу, завдяки підтримці нашого рідного міста – Охтирки. Міська влада на чолі з мером Охтирки Павлом Петровичем Кузьменком підтримала ідею дати життя ФК «Нафтовик», а ініціативна група наших міських футбольних людей посприяла, щоб була можливість створити команду, щоб вона заявила про себе на обласному рівні та повернулася на всеукраїнський.

- За час від краху ФК «Нафтовик-Укрнафта» до появи ФК «Нафтовик-Охтирка» пройшло кілька років. Чи зберігся стадіон в належному вигляді, чи не довелося витрачати додаткові зусилля для його реставрації та відновлення?

Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви
Антон Сікун

- Стадіон належить «Укрнафті», він у власності цієї компанії, вона його утримує. Ми ж орендуємо стадіон на матчі, по суті, користуємося ним для проведення домашніх матчів.

- Як комплектувався склад ФК «Нафтовик-Охтирка»? Чи багато тут гравців, які ще застали Першу лігу та ФК «Нафтовик-Укрнафта»?

- Хочу підкреслити, що це два різних клуби. Наш «Нафтовик-Охтирка» продовжує традиції команди «Нафтовик-2», яка грала на область – у нас багато місцевих вихованців, тоді як у першоліговому клубі грали, переважно, футболісти з інших міст. Але так, дійсно, у складі нашої команди є відразу кілька гравців, які застали Першу лігу. Це Сергій Кисіль, Олександр Васильченко, Олександр Лапін, Олександр Васильєв, Руслан Табачун. Більшість гравців нашої команди – це вихованці місцевого футболу, навіть місцевої ДЮСШ.

- Часто перед командами, які виходять на всеукраїнський рівень, постає питання – зберегти склад. Адже хтось із гравців (особливо досвідчених), не може через зайнятість на роботі дозволити собі великі роз’їзди, інші, навпаки, не дотягують до цього рівня за спортивними характеристиками. «Нафтовик-Охтирка», порівняно з обласним рівнем, зберіг всі кадри чи навіть посилився?

- Треба розуміти, що люди займаються не тільки футболом, а в кожного є своя робота. У нас більшість гравців проживає в Охтирці, плюс четверо гравців приїжджають із Харкова. Якщо ми хочемо запросити когось із новачків, то опираємося саме на цю географічну прив’язку.

- Серед новачків команди ‒ захисник Антонов (раніше грав за «Металіст» Харків у Другій лізі), захисник Покосенко, півзахисник Мряченко, нападник Якименко (всі – ФК «Вовчанськ»), захисник Хомич (раніше грав за ФК «Тростянець»). Як швидко вони влилися в гру «Нафтовика-Охтирки»?

- Безперечно. Ці гравці хорошого класу, відповідають рівню нашої команди.

Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви
24 серпня 2021 р. Фінал розіграшу Кубка Сумської області.
Стадіон Нафтовик м. Охтирка.
Матч Нафтовик (Охтирка) - Велетень Глухів (2-1 на користь Нафтовика)

- І які у вас враження від аматорського чемпіонату України?

- Позитивні. Тут зібрані команди різного плану – як молоді, з перспективними футболістами, так і досвідчені, які, напевно, вирішують максимальні завдання на цьому рівні. У нас була хороша серія на початку сезону, ми вигравали по кілька матчів поспіль, мали хорошу 7-матчеву безпрограшну серію. Лише ближче до завершення осінньої частини сезону зазнали поразок від «Ниви» та «Олімпії», які якраз і належать до найсильніших конкурентів.

Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви- Яке завдання «Нафтовика-Охтирки» в Чемпіонаті України серед аматорів?

- Ми ставимо перед командою завдання перемагати в кожному матчі. Звісно, як новачки, освоюємося на цьому рівні, але хочеться потрапити в плей-офф і продовжити виступ у весняній частині сезону. Налаштовуємося на кращі результати, адже в першому колі нам трішки не вистачило людей, зважаючи на те, що грали на два турніри відразу – і на область, і на державу, то накладалися пошкодження та дискваліфікації. Проте навіть за таких обставин нас радує виступ у першій частині сезону, тому що «Нафтовик-Охтирка» зумів зайняти місце з перспективами боротьби за плей-офф і, що головне, показав непогану гру проти навіть найсильніших суперників.

- Які плани підготовки в охтирської команди?

- Зараз хлопців відпустили на канікули, вони відпочивають, тому що без пауз ми працювали з січня й до кінця осені. Дали гравцям два місяці паузи, а вже в січні збираємося розпочати підготовчу роботу. Сподіваємося зіграти на традиційному зимовому турнірі Харківської обласної асоціації футболу. За рахунок ігор на цьому турнірі плануємо переглянути потенційних новачків, награти свої тактичні новинки, підготуватися до весняних ігор Чемпіонату ААФУ.

Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви- Чи є вже конкретні зміни в складі?

- Ніхто не пішов, ніхто не прийшов. Звісно, на зборах переглянемо низку гравців – до речі, й місцевих, адже в Охтирці є цікаві футболісти, які можуть грати на такому рівні. Розуміємо, що треба розвиватися, посилюватися. Ми в цей перший сезон виступів в ААФУ побачили рівень таких команд, як ФК «Кудрівка», «Нива» (Бузова), «Олімпія» (Савинці) – тож тепер розуміємо, до чого прагнути, бачимо, що «Нафтовик-Охтирка» гідно виглядає в цьому турнірі й може надалі прогресувати.

«Нафтовик-Охтирка» (Охтирка, Сумська обл.)

Рік заснування: 2020

Кольори клубу: чорно-біло-жовті

Стадіон: «Нафтовик» м. Охтирка (вміщує 5265 глядачів)

• Керівництво та тренерський штаб:

Президент: Сікун Олександр Михайлович

Головний тренер: Сікун Антон Олександрович

Тренер: Табачун Руслан Миколайович

Начальник команди: Олондарь Сергій Петрович

Нафтовик (Охтирка) - 4 місце Групи 2 під час зимової перерви

• Досягнення ФК «Нафтовик-Укрнафта» та ФК «Нафтовик-2»:

Клуб виступав у Вищій/Прем’єр-Лізі України (1992р. – 12 місце; 2007/2008рр. – 15 місце).

Чвертьфіналіст Кубка України 2016/17.

Переможець Першої ліги 2007 року.

Переможець Групи «В» Другої ліги 2001 року.

Чемпіон УРСР серед КФК 1985 року.

Переможець української групи Другої ліги чемпіонату СРСР 1991 року.

Чемпіон Сумської області 2002, 2003, 2005, 2008 та 2013 років.

Володар Кубка Сумської області 1982, 1983, 1984, 2005, 2007 та 2021 років.

Володар Суперкубка Сумської області 2011 року.

Володар Кубка голови Сумської обласної адміністрації 2001 та 2010 року.

• Досягнення ФК «Нафтовик-Охтирка»:

Віце-чемпіон Сумської області 2020 року, бронзовий призер 2021 року.

Володар Кубка Сумської області 2021 року.

«Нафтовик» (Охтирка) дебютує на всеукраїнському рівні.

• Статистика виступів клубу в ААФУ:

Рік

Місце

І

В

Н

П

М’ячі

О

Чемпіонат ААФУ

2021/22

4 (із 10)

9

6

1

2

16:7

19

Всього

9

6

1

2

16:7

19

Кубок ААФУ

2021/22

Не брали участі

Раніше в змаганнях брали участь «Спартак» і «Нафтовик-2» (Охтирка).