Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

ААФУ: Дружба та Олімпія здобули по два голи переваги, Скала 1911 та Штурм з мінімальною перевагою після перших чвертьфіналів

ААФУ: Дружба та Олімпія здобули по два голи переваги, Скала 1911 та Штурм з мінімальною перевагою після перших чвертьфіналів

На Sport Arena – огляд перших чвертьфінальних матчів Чемпіонату України з футболу серед аматорських команд 2022/23.

***

Олімпія (Савинці) – Колос (Полонне) – 2:0 (1:0)
Голи: Солоп, 17, Субочев, 51

Олімпія: Васецький, Бірюк, Малик, Богомаз©, Ковтун, Почернін, Брага, Павлик (Алєксєєнко, 85), Євтушенко (Пономаренко, 69), Субочев (Насібулін, 80), Солоп (Бурляй, 76). Запасні: Шварц, Момот, Ситник. Тренер: Олександр Безуглий.

Колос: Дворник, Наумець, Жданов©, Носарєв, Луцюк, Кошка (Нікітчук, 76), Цибульник, Назарчук, Костенко (Семенюк, 90+1), Коляда (Морозов, 88), Скоцький (Куліш, 80). Запасні: Коцюбинський, Наконечний, Попадюк. Головний тренер: Сергій Бадрак.

  • 11:00; 04.06.2023. Миргород. Стадіон “Старт”. Поле 3; +18С
  • Суддя: Сташук Ігор (Чернігів)
  • Попередження: Цибульник, 24, Малик, 57, Пономаренко, 70, Носарєв, 73, Назарчук, 80, Брага, 85, Луцюк, 85

Переможець першої групи гостював у четвертої команди другої групи. Олімпія – не лише один із останніх учасників плей-офф, а й фіналіст Кубка України серед аматорів цього сезону. На відміну від клубу-дебютанта всеукраїнських змагань, команда з Полтавщини має вищий досвід подібних зустрічей, хай і значно оновила склад за останній рік.

До слова, новачки у савинчан гідні. Ось вам приклад – перша результативна комбінація. Наумець вкидав аут на Костенка, проте відразу кілька гравців Олімпії кинулися на нього. І Субочев, перехопивши м’яч, відразу запустив пас на хід Солопу. Олексій, продершись через лівий фланг, вискочив на воротаря й лівою ногою пробив під поперечину ‒ 1:0.

Невдовзі після перерви господарям вдалося закріпити свою перевагу. Причому, все почалося з нічого. Захисник гостей Носарєв забрав м’яча в Євтушенка й відпасував вперед, проте в центрі поля адресати – Костенко та Наумець – не дістали передачу. Малик і Субочев зіграли на перехопленні, Віталій зробив кілька кроків вперед і з правої ноги поцілив майже в дев’ятку ‒ 2:0.

Цікаво, що відразу ж після другого голу господарів прозвучав сигнал повітряної тривоги. Настала вимушена пауза на 2 години 29 хвилин. Після відновлення гри, незважаючи на спроби Колоса відігратися, Олімпія матиме перед виїздом перевагу в два голи.

Герой матчу – Віталій Субочев (Олімпія)

Досвідчений півзахисник із серйозним професіональним досвідом напрочуд своєчасно повернувся в Олімпію. Він бездоганно працював у своїй зоні – з його відбирань і пресингу починалися обидві результативні комбінації, в яких він записав на свій актив асист і гол.

Штурм (Іванків) – Агрон (Великогаївська ОТГ) – 1:0 (1:0)
Гол: Счастливцев, 19

Штурм: Міхєєв, Нестеренко, Ічанський, Іщенко, Счастливцев (Мохначук, 90+3), Осадчий© (Любко, 86), Старгородський (Петренко, 86), Березка, Димнич (Купрій, 46), Волков, Рубльов (О.Бондаренко, 46). Запасні: Сікорський, Шевчук. Головний тренер: Володимир Бондаренко.

Агрон: Мазур©, Соколовський, Олексюк, Ковалик, Скакун, Кохман (Стриєшин, 90), Луцик, Білик (Пришнівський, 63), Червонецький (Семенець, 80), Гром’як, Процик (Мельник, 90). Запасні: Рогаль, Павлусь, Капелян. Головний тренер: Сергій Богородіченко.

  • 12:00; 04.06.2023. Конча-Заспа. Стадіон НТБ ФК Динамо (Київ). Поле 3; +20С
  • Суддя: Осауленко Дмитро (Полтава)
  • Попередження: Соколовський, 22, Ічанський, 33, Старгородський, 42, Купрій, 53

Третя команда другої групи приймала другу команду першої групи. Це було, як і в інших випадках, перше перетинання суперників в рамках турніру.

Новий головний тренер в Агрону ‒ колишній півзахисник Динамо-3, тернопільської Ниви та низки німецьких клубів Сергій Богородіченко. Дебютувати йому випало відразу в 1/4 фіналу, в матчі на базі свого колишнього клубу проти віце-чемпіона Київщини. Штурм виставив свій зірковий склад і після дебютного відрізку повів у рахунку.

Господарі заробили штрафний на правому фланзі, на подачу Осадчого висунувся захисник Счастливцев і замкнув її головою ‒ 1:0. Вадим відзначився своїм другим голом у поточному сезоні. До перерви тривала хитка гра, та й у другому таймі Штурм ніяк не міг закріпити свою перевагу – гострі моменти, розвинуті Березкою та Купрієм, не знайшли гідного завершення. Супершанс у кінцівці гри мав і нападник О.Бондаренко. Агрон, який великими силами відбивав ці атаки, та ще й шукав нагоди десь контратакувати, може вважати прийнятним лише мінімальний рахунок за підсумком першого матчу протистояння.

Герой матчу – Вадим Счастливцев (Штурм)

Забив переможний м’яч і посприяв тому, щоб Штурм не пропустив.

Луцьксантехмонтаж №536 (Луцьк) – Дружба (Мирівка) – 1:3 (1:0)
Голи: Кабанов, 16 – Листопад, 55 (пен.), Головко, 64, Бороденко, 89

ЛСТМ: Франчук, Байбула, Олійник©, Прощерук, Мосіюк, Герасимук, Бакуменко (Гаврилюк, 59), Мик.Жук (Махнюк, 75), Зайчук, Горщарук, Кабанов. Запасні: Перлов, Горнік, Кодлубай, Філь, Мих.Жук. Головний тренер: Тарас Кабанов.

Дружба: Татаренко, Вдовика (Куба, 46), Юречко, Юзефович©, Дедяєв, Листопад, Порохня, Головко (Доронін, 78), Сторчоус (Бандурін, 62), Мачуленко (А.Козлов, 73), Грищенко (Бороденко, 80). Запасні: Бабійчук, Березянський. Головний тренер: Дмитро Чирикал.

  • 13:00; 04.06.2023. Княгининок. Стадіон “Альянс-Арена”. Поле 4; +19С
  • Суддя: Титов Олександр (Донецьк)
  • Попередження: Листопад, 21, Бакуменко, 40, Зайчук, 59, Махнюк, 86, Куба, 86

Дружба продовжує впевнено просуватися на всіх напрямках. Вигравши чемпіонат Київщини, команда на першому місці завершила регулярний сезон чемпіонату України. Також пройшла головного суперника – Штурм – у півфіналі Кубка області та здобула Кубок ААФУ. Звісно, саме гості були фаворитами й цього протистояння з четвертою командою першої групи.

Втім, лучани почали матч похвальною активністю. Відразу кілька разів Татаренко вступав у гру після ударів ЛСТМ, а коли Зайчук взявся подавати кутовий від правого прапорця, Тарас Кабанов протиснув свого опонента та пробив головою ‒ 1:0 на 16-й хвилині. До слова, граючий головний тренер ЛСТМ – найбільш віковий автор голу в усіх лігах чемпіонату України з футболу сезону 2022/23.


Ще до перерви підопічні Чирикала могли відігратися, проте спершу на 24-й хвилині Листопад головою пробив повз воріт, а на 38-й Юзефович цілив точно під поперечину – і тут лучан виручив воротар Франчук. Після відпочинку Юречко, Порохня були на завершенні – часом щастило й до удару не доходило, часом здорово грав уже згаданий раніше Франчук.

Але все ж Дружба досягнула свого. Порохня з Грищенком продерлися крізь лівий фланг, і м’яч зрикошетив у руку лучанину Олійнику ‒ пенальті. Тимофій Листопад впевнено пробив з 11-метрової позначки ‒ 1:1. Далі події розвивалися швидко. Менш як за 10 хвилин гості вийшли вперед. Мачуленко стартував через лівий фланг після вкидання від свого воротаря, протягнув м’яча через пів поля та відпасував на Головка. Максим з правої розстріляв ворота ‒ 1:2.

Крапку Дружба поставила після штрафного, який розіграли Дедяєв і Доронін. Бороденко підбив м’яча лівою ногою, і трапилася чудасія. М’яч зрикошетив від каркасу воріт у воротаря та опустився в ворота ‒ 1:3. Поки що автором значиться Дмитро, це його четвертий гол у чемпіонаті при двох асистах. Констатуємо – команда з Київщини в передмісті Луцька досягнула переваги в два голи при трьох забитих м’ячах на виїзді.

Герой матчу – Тимофій Листопад (Дружба)

Міг зрівнювати рахунок ще до перерви, а потім з пенальті відновив рівність. Потужно відіграв у середній лінії.

  • 3 червня 2023 року

Скала 1911 (Стрий) – Нафтовик (Охтирка) – 1:0 (1:0)
Гол: Волков, 34

Скала 1911: Завгородній, Василинець, Николишин, Яната©, Цень, Теплий, Фомін, Петрик, Волков (Близно, 90), Мазур (Мордас, 88), Черепущак (Дитко, 71). Запасний: Солобчук. Головний тренер: Микола Василишин.

Нафтовик: Старченко, Плечій, Покосенко, Лапін©, Хомич, Кісіль (Сосєдко, 82), Гончар (Васильєв, 73), Мигаль, Мряченко (Масло, 61), Васильченко, Шаврін. Запасні: Бірюк, Іщенко, Табачун. Тренер: Віталій Бала.

  • 12:00; 03.06.2023. Стрий. Стадіон “Сокіл”. Поле 4; +19С
  • Суддя: Салаш Іван (Калуш)
  • Попередження: Петрик, 31, Васильченко, 49, Плечій, 78, Николишин, 79, Лапін, 79, Фомін, 81
  • Вилучення: Плечій, 81 (повторне попередження)

Третє місце західної групи проти другого місця східної – на день раніше від інших матчів плей-офф розпочинали 1/4 фіналу Скала 1911 та Нафтовик. Стрияни мали особливу мотивацію – адже саме сьогодні відзначав свій 60-й день народження президент футбольного клубу Скала 1911 Олег Леонідович Канівець.

До перерви стрияни створили кілька нагод, щоб забити. Наприклад, небезпечно було після штрафного від Янати та кількох гострих атак за участі прудких Фоміна та Черепущака. Проте забити вдалося на контратаці, хоча після невдалого ауту господарів м’яч був у Нафтовика. Мряченко проривався від власного карного майданчика, врізався в Петрика та втратив володіння. Фомін вистелив тонкий пас на хід Волкову, і Данило вискочив на воротаря та правою ногою пробив повз нього під поперечину ‒ 1:0.

Після перерви охтирська команда намагалася відігратися, проте впевнено грав захист на чолі з воротарем Завгороднім. Навіть більше – Скала 1911 забила ще раз, але арбітр не зафіксував взяття воріт через офсайд. Але до матчу-відповіді Нафтовик підійде зі втратою – Плечій на фланзі майже в центрі поля поштовхався з Фоміним. Обидва отримали по жовтій картці, але для захисника Нафтовика вона виявилася другою.

Герой матчу – Данило Волков (Скала 1911)

Забив вирішальний м’яч у ворота непростого суперника, який дає мінімальну перевагу стриянам перед складним виїздом.

Показники по ААФУ загалом
  • Найкращі бомбардири:
ГравецьКомандаГолиПен.
Черепущак ЮрійСкала 1911 (Стрий)8 
Процик НазарАгрон (Великогаївська ОТГ)7 
Скоцький БогданКолос (Полонне)7 
Кабанов ТарасЛуцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)7(1)
Шаврін ВадимНафтовик (Охтирка)7(3)
Волков ДанилоСкала 1911 (Стрий)6 
Мальський РусланФК Куликів6(3)
Васильченко ОлександрНафтовик (Охтирка)5 
Теймуров ФарманАтлет (Київ)5 
Фомін МикитаСкала 1911 (Стрий)5 

Найкращі асистенти:

ГравецьКомандаПаси
Мальський РусланФК Куликів5
Скакун АндрійАгрон (Великогаївська ОТГ)5
Гемега ВіталійФакел (Липовець)4
Жадан ОлександрЗірка (Кропивницький)4
Мацієвський МаксимФК Куликів4
Недоля АртемДружба (Мирівка)4
Поручинський Ігор*** Скала 1911 ***4
Черепущак ЮрійСкала 1911 (Стрий)4
  • Найефективніші гол+пас:
ГравецьКомандаГол+ПасГолиПаси
Черепущак ЮрійСкала 1911 (Стрий)1284
Мальський РусланФК Куликів1165
Кабанов ТарасЛуцьксантехмонтаж №536 (Луцьк)1073
Процик НазарАгрон (Великогаївська ОТГ)871
Волков ДанилоСкала 1911 (Стрий)862
Мацієвський МаксимФК Куликів844
Скоцький БогданКолос (Полонне)770
Шаврін ВадимНафтовик (Охтирка)770
Васильченко ОлександрНафтовик (Охтирка)752
Фомін МикитаСкала 1911 (Стрий)752
Коляда МиколаКолос (Полонне)743

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.