Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Плей-оф ААФУ: Подоляни та Олімпія роблять вагомі кроки до півфіналу, ще в двох парах зовсім нічого не ясно

Плей-оф ААФУ: Подоляни та Олімпія роблять вагомі кроки до півфіналу, ще в двох парах зовсім нічого не ясно

Склади, огляди та відео чергового туру Чемпіонату України з футболу серед аматорських команд під егідою ААФУ сезону 2023/24 в огляді Sport Arena.

Артур Валерко, Sport Arena.

1/4 фіналу. Перші матчі

субота, 1 червня 2024 року

Агрон (Великі Гаї) - Агротех (Тишківка) - 2:1 (1:1)

Голи: Луцик, 6, Гром'як, 90+1 – Чичиков, 37

Агрон: Рогаль, Соколовський, Ковалик©, Олексюк, Скакун, Кохман, Семенець, Луцик, Пришнівський (Пежинський, 67), Войцещук, Гром'як. Запасні: Мазур, Павлович, Скородень, Мельник, Онищук, Понєдєльнік. Головний тренер: Сергій Богородіченко.

Агротех: Рудик, Мацюта, Бовтуненко, Біжко, Співак, Пастухов, Загальський© (Пісний, 80), Радченко (Кулібаба, 75), Чичиков, Сурженко, Соколан. Запасні: Козинець, Кривошей, Бедін, Пономаренко. Головний тренер: Олександр Мизенко.

13:00; 01.06.2024. Великі Гаї. Стадіон "Центральний". Поле 3; +23С

Суддя: Козак Тарас (Львівська обл.)

Попередження: Войцещук, 71, Пісний, 85

Друга команда східної групи приїхала в гості до третьої – західної групи. Суперники, багато в чому, антиподи. Агрон – старожил змагань ААФУ, шостий сезон проводить на всеукраїнському рівні. При цьому в команді стає більше гравців без професіонального досвіду, хоча все ще присутні колишні футболісти ФК Тернопіль, Ниви, Скали. Агротех – навпаки: дебютант всеукраїнських змагань, у складі якого – більшість це гравці з досвіду за Зірку, ФК Олександрія, СК Дніпро-1, Таврію, МФК Миколаїв і інші клуби змагань під егідою УПЛ і ПФЛ.

Відзначимо, що в господарів пропускали цей матч захисники Стриєшин (перебір карток) і Щербатюк. Гостям не міг допомогти травмований півзахисник Хорольський, хоча нападника Соколана до складного виїзду на Тернопільщину встигли поставити на ноги. Втім, ніхто з атакувальних гравців тишківчан не встиг себе проявити, поки Агрон швидко не відкрив рахунок. Із глибини поля почалася ця контратака. Луцик підключив на лівому фланзі Гром’яка та, ледве добігши до чужого карного майданчика, отримав від Тараса зручний пас під удар. Руслан пробив під поперечину ближче до дальньої дев’ятки – без шансів для воротаря. 1:0 на 6-й хвилині – третій гол Луцика при двох асистах у поточній першості.

Це були складні хвилини для гостей. Відразу ж Соколовський і Ковалик ударами з рубежів карного майданчика могли закріпити перевагу Агрону. Трохи пізніше Войцещук трішечки не влучив у дальній кут метрів із десяти. Проте Агротех володіє досить досвідченим складом. Та й головний тренер Мизенко багато чого бачив під час тривалих виступів на високому всеукраїнському рівні. Вже невдовзі воротар Рогаль змушений був реагувати на дальні удари Радченка та Пастухова, а коли захист із голкіпером «наварили» на своїй половині поля, Загальський намагався закинути в дотик у порожні ворота – мимо.

Тож, коли Агротех відігрався, цей гол не був «першою пробою», хай яким курйозним він і вийшов. А було це так. Чичиков, замість подачі, розіграв кутовий на лівому фланзі із Сурженком і відразу ж правою ногою закрутив у дальню дев’ятку. Подавав чи пробивав, сам колись зізнається. Головне, що м’яч влетів точно в ворота – 1:1. Третя результативна дія Олексія у чемпіонаті, другий гол, а ще має в активі цього сезону асист.

Другий тайм виявився значно напруженішим – але й прагматичнішим. Тривалий час гра йшла за сценарієм гостей, і важко сказати, чи дощ і ускладнене поле йшли на користь тим, хто намагався комбінувати й відігратися, чи тим, хто відбивався й остерігався будь-якого удару чи рикошету. Та все ж наприкінці матчу розв’язка настала. Войцещук жорсткувато позбавив Кулібабу м’яч на чужій половині поля, проте свистка не було, тож Агрон продовжив грати й зберіг темп атаки. З центру вона розгорнулася наліво, Соколовський навісив, а Гром'як на дальній стійці в стрибку головою пробив на протихід голкіперу в дальній кут – 2:1. Куми організували переможний гол! Тарас відзначився 14-м забитим м’ячем у чемпіонаті й зрівнявся з Лободою із Зірки, який уже завершив виступи.

Герой матчу від Sport Arena: Тарас Гром'як (Агрон)

Гол і асист Гром’яка забезпечили господарям важливу перемогу. Проте, звичайно, все вирішиться в Тишківці – мінімальна перемога ще не гарантія.

http://www.youtube.com/live/Zflqbix-X8M

Колос (Полонне) - Олімпія (Савинці) - 0:2 (0:0)

Голи: Руденко, 75, 83

Колос: Фіяло, Наумець (Брицький, 67), Жданов© (Никитюк, 59), Носарєв, Луцюк, Кашперук (Кошка, 73), Бартошук, Притуляк (Семенюк, 77), Коляда, Морозов (Попадюк, 84), Демчик (Скоцький, 67). Запасні: Омелянюк, Дерман, Лавренюк. Головний тренер: Сергій Бадрак.

Олімпія: Тимофєєв, Бичков, Малик, Богомаз©, Бірюк, Почернін, Пономаренко (Павлик, 55), Оніщенко (Алєксєєнко, 81), Фабунмі (Кошман, 67), Каретник (Луценко, 67), Руденко. Запасний: Костенко. Головний тренер: Олександр Безуглий.

13:00; 01.06.2024. Полонне. Стадіон "Полонь". Поле 3; +27С

Суддя: Садковський Ігор (Тернопільська обл.)

Попередження: Коляда, 37, Кашперук, 61, Каретник, 64, Семенюк, 84

Переможець Групи 2 приїхав на Хмельниччину – до четвертої команди Групи 1. Тут варто нагадати, що в минулому сезоні команди зустрічалися на цій же стадії – і тоді правило виїзного голу допомогло савинчанам (Олімпія вдома виграла – 2:0, Колос – 4:2, отже, два голи на чужому полі провели далі команду з Полтавщини, в півфіналі вона двічі програла майбутньому срібному призеру – іванківському Штурму).

Цього разу Олімпія була вразливою: з різних причин у матчі з Колосом не могли зіграти такі важливі гравці гостей, як Ковтун, Брага, Бурляй, Субочев і Кунєв. Уже давно травмований нападник Солоп. Добре, що є такий весняний новачок, як Руденко. Цей нападник – справжнє відкриття сезону для савинчан і вирішив долю матчу в Полонному. Втім, про все – по порядку.

Ще до перерви команди встигли обмінятися кількома моментами. В господарів відбулося чимало проходів із забіганнями, підключеннями та подачами – один тільки Демчик у стрибку головою двічі надсилав м’яча неподалік від воріт. У гостей весь час попереду чигав на свій шанс Руденко, якого старалися уважно тримати суперники. Були моменти зі зміщеннями та ударами в Оніщенка та Каретника.

Після перерви вже Коляда прямим ударом зі штрафного випробував пильність воротаря гостей Тимофєєва. Бартошук після закидання з глибини класно прийняв і лівою пробив у задню стійку воріт, а з ударом Кашперука справився голкіпер Олімпії. Проте, хоча моментів у Колоса, можливо, й було побільше, за якістю гостроти, так би мовити, савинчани переважили. Двічі після різних передач опинявся на ударній позиції Руденко – в одному з випадків перекинув Фіяла, проте трішечки не влучив у ворота. В іншому – змусив воротаря відбивати м’яча.

Проте під кінець матчу фактор бомбардира зіграв свою вагому роль. Олімпія розіграла штрафний на своїй половині поля, Бичков дав довгий пас на хід Павлику вздовж правого флангу, а той закинув м’яча в центр карного майданчика від лицьової лінії. І тут Руденко на мить випередив опікунів і в один дотик з відскоком пробив правою ногою в правий від воротаря нижній кут – 0:1. Поки Колос повертався до тями, треба було закріпити перевагу. І це вдалося.

Тепер Оніщенко на правому фланзі зібрав навколо себе суперників і на переступах підключив усе того ж Павлика, який просто й невимушено в карному майданчику відпасував ближньому. Це був Руденко, який знову правою ногою направив м’яча все в ту ж «шістку» – 0:2. Андрій зробив цю гру за посильної допомоги Павлика – вдалої заміни гостей.

Доля Колоса в цьому матчі могла бути кращою: господарі провели кілька хороших атак і подач зі стандартів, один тільки Семенюк двічі пробивав по воротах команди з Полтавщини. Проте, заради справедливості, Олімпія також могла б забити третій м’яч: в ході стрімкої атаки Алєксєєнко та Кошман розігрували до вірного, в підсумку поспішний удар у гущині суперників виявився неточним. Але все одно з вагомою перевагою повертаються гості з цього важкого виїзду.  

Герой матчу від Sport Arena: Андрій Руденко (Олімпія)

Що й говорити! Колишній нападник ФК Миргород, повернувшись в Олімпію після 8-річної перерви, просто розриває! В шести матчах у Руденка – сім голів. Усі – з гри. У матчі з Колосом Андрій зробив важливий внесок у загальну перевагу своєї команди.  

https://www.youtube.com/watch?v=r30_rlhxCaM

Титан (Одеса) - Подоляни (Тернопіль) - 1:3 (0:1)

Голи: Співаченко, 49 - Мальський, 43, Проців, 63, Жуміга, 90+2

Титан: Даскалиця, Лаптєв, Дубіна (Кербаль, 68), Ратушняк (Романов, 17), Тимошевський (Завозненко, 64), Швидерський©, Гнатюк, Бринько, Урсолов, Гузенко, Білошицький (Співаченко, 46). Запасний: Лободров. Головний тренер: Юрій Куліш.

Подоляни: Чубак©, Сагайдак (Кірієнко, 90+2), Фриз, Васильченко, Трух (Тяпкін, 73), Бутенко, Мальський, Мацієвський, Проців, Жуміга (Співак, 90+4), Дячинський (Ткачик, 13; Падух, 77). Запасні: Новаков, Тарасов, Царюк. Головний тренер: Андрій Хоптовий.

13:00; 01.06.2024. Чорноморськ. Стадіон "Шкільний". Поле 4; +24С

Суддя: Гординський Артем (Вінниця)

Попередження: Проців, 5, Бринько, 25, Лаптєв, 28, Гнатюк, 47, Бутенко, 74, Урсолов, 79, Завозненко, 90+2

Не в оптимальному складі підійшли до матчу суперники. У Титану травмований найдосвідченіший нападник Мішуренко, та ще й забивний весняний новачок Федоров пропускав тур через перебір карток. Гості ж не могли розраховувати на півзахисника Малащука, втім, він прибув взимку й пропустив останні матчі, не встигнувши стати визначальним для своєї команди.

Проте початок матчу на Одещині змусив тренерські штаби ще підкоригувати склади – вимушено, через травми. Спершу Дячинський, стартувавши на пас із глибини, в боротьбі з суперником на бігу смикнув м’яз. А буквально через чотири хвилини Ратушняк після гострої атаки гостей опустився на газон. Напевно, також відчув біль при бігу. Його також довелося замінити. Обидва ці футболісти починали матч у футболках під №22.

Після цього воротарям довелося серйозно вступати в гру. Даскалиця парирував красивий дальній удар Мацієвського, а Чубак виручив, коли з правого флангу на нього виривався Гузенко. Дещо цікавіше до перерви виглядали Подоляни. Жуміга зі штрафного влучив у стійку, а позиція дозволяла зіграти тонкіше, один із ударів Проціва заблокували суперники, як і кілька гострих флангових прострілів з гри та після розіграшу стандартів. Тож гол став логічним наслідком попередніх дій тернополян, хай і став він можливим, скоріше, через грубу помилку суперників.

Після ауту Сагайдака з правого флангу розгубилися воротар і захисник Титану, після їхнього непорозуміння м’яч відскочив до Проціва, який тут же в дотик відкинув лівіше – на Мальського. Руслан в дотик правою ногою пробив у ближню «шістку» – 0:1. Дев’ятий гол при десяти асистах у молодого півзахисника тернополян.

Відразу після перерви спрацювала заміна від одеситів. Гнатюк у ході атаки через центр закинув на хід Співаченку, а Георгій всього через три хвилини на полі прокинув м’яча повз голкіпера та з гоструватого кута правою пробив у щілину між стійкою й оборонцем, який набігав ззаду – 1:1. Дебютний гол зимового новачка Співченка з першого в сезоні асисту Гнатюка в ААФУ. Це були переломні хвилини, проте Швидерський і той же Співаченко не дотягнулися до м’яча, а Гнатюк, випередивши Чубака при кутовому, головою пробив усе ж повз воріт.

А от провідні гравці тернополян гарно розігрували м’яча в пошуках вільних зон. І якщо в першому випадку прориву через правий край Даскалиця виручив господарів, то в другому вже не міг врятувати. Той же Мальський, який відкривав рахунок і не реалізував гарний момент хвилинами п’ятьма раніше, цього разу з глибини поля дав гарний пас на хід Проціву, а Максим з правої ноги акцентовано пробив під поперечину – 1:2. Сім результативних дій у 10 матчах у Проціва (п’ять голів, два асисти). 11-й гольовий пас видав Мальський – лідер у таблиці асистентів чемпіонату.

Хитка мінімальна перевага залишала різні варіанти для цього матчу, проте Подоляни змогли «закрити» його в кінцівці. Уже в компенсований час другого тайму після ауту зі своєї половини поля Мацієвський протягнув м’яча через правий фланг і вистелив низову поперечну передачу на Жумігу. Івану залишалося з лівої ноги прокотити на протихід голкіперу – 1:3. Це 13-й гол Жуміги при п’яти асистах – і четверта результативна передача Мацієвського при п’яти голах.

Не скажемо, що підсумок цього протистояння остаточно вирішений, але Подоляни в рідному місті зіграють з відчутною та переконливою перевагою в два виїзних голи.

Герой матчу від Sport Arena: Руслан Мальський (ФАТ Подоляни)

Зв’язка Мальський - Мацієвський відповідальна за 29 (!) голів своєї команди. 20 очок за системою «гол+пас» оформив конкретно Руслан. На Одещині він забив сам і асистував Проціву, зробивши вирішальний вклад у цю важливу перемогу.

http://www.youtube.com/watch?v=6vXLlJW_rMI

неділя, 2 червня 2024 року

Пробій (Городенка) - Куликів-Білка - 0:0

Незабитий пенальті: І.Білий (КБ), 49 – воротар

Пробій: Піцан, Борисевич©, Радульський, В.Пархуць, Я.Пархуць, Писко, Харук (Іваничук, 77), Сікач, Сондей (Ключко, 79), Волошинович, Дитко (Дриган, 64). Запасні: Креховецький, Білик, Андрусяк, Комуніцький, Семенюк, Романчук. Головний тренер: Володимир Ковалюк.

Куликів-Білка: Данкович, О.Савошко (І.Білий, 37), Калинчук (Дмитрух, 79), В.Білий, Береза, В.Савошко, Іваночко, Панасюк©, Яворський (Шарабура, 46), Войтович (Юськевич, 73), Гладкий. Запасні: Денега, Малоїд. Головний тренер: Богдан Костик.

15:00; 02.06.2024. Городенка. Стадіон "Пробій-Арена". Поле 4; +28С

Суддя: Байдюк Микола (Чернівці)

Попередження: Сікач, 21, Панасюк, 23, Борисевич, 34, В.Білий, 42, Я.Пархуць, 56, І.Білий, 84

Щоб підкреслити, який сильний суперник прибув до Городенки, ось один факт: у поточному чемпіонаті Куликів-Білка виграв усі матчі, крім одного. Це була нічия 2:2 в важкому виїзді на Житомирщину до VIVAD’у, де мали грати в Романові, а в підсумку поїхали в Житомир – і суперник забив двічі з пенальті, відігравшись в кінцівці.

НК Пробій також двічі поступився цьому супернику – 0:1 вдома та 0:2 на виїзді. Наразі гостям не могли допомогти кілька гравців на чолі з дискваліфікованим Малецьким, тоді як господарі постаралися всіх основних гравців поставити на ноги. Гру вели куликівські білчани, проте довго не могли створити необхідну гостроту. Навіть Гладкий був перекритим – в одному моменті не дістався до нагоди пробити з навісу Войтовича, в другому, замикаючи штрафний від Яворського, пробив неточно.

А от Пробій потурбував Данковича перед самою перервою – він зреагував на прицільний удар Сондея. Це був дзвіночок, який гості почули. Тож відразу після перерви В.Савошко завдав досить небезпечного удару, який Піцан перевів на кутовий. А після подачі захисник гостей І.Білий упав на газон у боротьбі з В.Пархуцем, і рефері призначив пенальті. Сам постраждалий взявся виконувати. І тут треба сказати, що Іван Білий зазвичай пробиває досить впевнено, і цього разу з лівої ноги цілив ближче до лівого для себе кута. Проте воротар городенківців кинувся в правильний бік і відбив м’яча, а добити не дали польові одноклубники. Ось так!

В.Савошко, Гладкий, Шарабура намагалися забити в різних ситуаціях. Але й господарі йшли вперед, отримавши свій заряд бадьорості та віри в власні сили. Данкович змушений був реагувати на удари Сікача та Сондея, ще в одному моменті Дитко мав усі шанси забивати, проте не зумів завдати акцентованого удару. Нулівка залишає інтригу в цьому протистоянні, хоча, здавалося б, Куликів-Білка добре знає суперника, двічі його обігрував «всуху», тож переважає в цій парі.

Герой матчу від Sport Arena: Іван Піцан (НК Пробій)

Воротар господарів впевнено діяв і в грі, і при стандартах. Врятував при пенальті І.Білого. До речі, як тут не згадати, що на груповому етапі Піцан відбивав 11-метровий від Куликова-Білки (того разу від Яворського). Ось як суттєво Іван допомагає своїй команді!

http://www.youtube.com/watch?v=d1zpqVzU7mk

Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

Гравець

Команда

Голи

Пен.

Лобода Вадим

Зірка (Кропивницький)

14

 

Гром'як Тарас

Агрон (Великі Гаї)

14

(1)

Жуміга Іван

Подоляни (Тернопіль)

13

(1)

Гладкий Володимир

Куликів-Білка

11

 

Загальський Ігор

Агротех (Тишківка)

11

(4)

Мальський Руслан

Подоляни (Тернопіль)

9

(1)

Мішуренко Олександр

Титан (Одеса)

9

(1)

Бабич Ростислав

Атлет (Київ)

8

 

Неледва Ігор

Ревера-ФАПФ (Івано-Франківськ)

8

 

Соколан Євгеній

Агротех (Тишківка)

8

 

Шарабура Микита

Куликів-Білка

8

 

Руденко Андрій

Олімпія (Савинці)

7

 

Хрієнко Назар

СК Вільхівці

7

 

Скоцький Богдан

Колос (Полонне)

7

(2)

Гребенюк Кирило

Авангард (Лозова)

7

(5)

Борисевич Віталій

VIVAD (Романів)

6

 

Дитко Роман

Пробій (Городенка)

6

(1)

Найкращі асистенти:

Гравець

Команда

Паси

Мальський Руслан

Подоляни (Тернопіль)

11

Загальський Ігор

Агротех (Тишківка)

9

Швидерський Максим

Титан (Одеса)

7

Береза Олег

Куликів-Білка

6

Коляда Микола

Колос (Полонне)

6

Патуляк Віталій

Куликів-Білка

6

Іваночко Юрій

Куликів-Білка

5

Жуміга Іван

Подоляни (Тернопіль)

5

Крицький Олександр

Атлет (Київ)

5

Сікач Микола

Пробій (Городенка)

5

Соколовський Юрій

Агрон (Великі Гаї)

5

Трух Андрій

Подоляни (Тернопіль)

5

Холявко Руслан

Зірка (Кропивницький)

5

Найефективніші гол+пас:

Гравець

Команда

Гол+Пас

Голи

Паси

Загальський Ігор

Агротех (Тишківка)

20

11

9

Мальський Руслан

Подоляни (Тернопіль)

20

9

11

Жуміга Іван

Подоляни (Тернопіль)

18

13

5

Гром'як Тарас

Агрон (Великі Гаї)

15

14

1

Лобода Вадим

Зірка (Кропивницький)

14

14

0

Гладкий Володимир

Куликів-Білка

12

11

1

Мішуренко Олександр

Титан (Одеса)

12

9

3

Шарабура Микита

Куликів-Білка

12

8

4

Соколан Євгеній

Агротех (Тишківка)

11

8

3

Іваночко Юрій

Куликів-Білка

10

5

5

Патуляк Віталій

Куликів-Білка

10

4

6

Неледва Ігор

Ревера-ФАПФ (Івано-Франківськ)

9

8

1

Скоцький Богдан

Колос (Полонне)

9

7

2

Мацієвський Максим

Подоляни (Тернопіль)

9

5

4

Бабич Ростислав

Атлет (Київ)

8

8

0

Борисевич Віталій

VIVAD (Романів)

8

6

2

Дячинський Іван

Подоляни (Тернопіль)

8

5

3

Трух Андрій

Подоляни (Тернопіль)

8

3

5

Коляда Микола

Колос (Полонне)

8

2

6

Швидерський Максим

Титан (Одеса)

8

1

7

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

1/4 фіналу. Матчі-відповіді Плей-Оф

Агротех (Тишківка) – Агрон (Великі Гаї)

8.06. 13.00. Стадіон ліцею (Тишківка)

Олімпія (Савинці) – Колос (Полонне)

8.06. 13.00. Стадіон Старт (Миргород)

Подоляни (Тернопіль) – Титан (Одеса)

9.06. 13.00. Стадіон ім. Р. Шухевича (Тернопіль)

Куликів-Білка – Пробій (Городенка)

9.06. 14.00. Стадіон «Арена Куликів» (Куликів)

 

Дискваліфіковані: 

Команда

Дата

1

Бутенко Максим

Подоляни

9.06.2024

2

Гнатюк Анатолій

Титан

9.06.2024

3

Сікач Микола

Пробій

9.06.2024

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.

На фото: Ключовий момент раунду: Піцан виграє пенальтійну дуель, фото facebook.com/NKProbiy