Новини :: Чемпіонат ААФУ

Чемпіонат ААФУ

Огляд 2-го туру чемпіонату України серед аматорських команд 2024/25

Огляд 2-го туру чемпіонату України серед аматорських команд 2024/25

ААФУ: Дністер і Агротех у лідерах, гол воротаря, дебют гравця 2009 року народження – все головне про 2-й тур

Перш ніж ознайомитися із результатами матчів другого туру чемпіонату України серед аматорів 2024/25, пропонуємо вам ознайомитися з величезною статтею-представленням усіх учасників турніру – всі переходи, склади команд, герби та командні фото, головні особистості в одному місці на весь сезон.

Група 1 – 2-й тур

  • субота, 24 серпня 2024 року

VIVAD (Романів) – Галич (Збараж) – 4:2 (0:1)
Голи: Мосійчук, 61, Костюченко, 70, Сутченко, 78, Бондаренко, 86 – Чорній, 45+1, Царюк, 82

VIVAD: 1.Дворнін Олексій; 8.Мосійчук© Богдан; 2.Костюченко Максим; 33.Кужіль Юрій (21.Сутченко Руслан, 61); 3.Базь Вадим (4.Кучерчук Петро, 78); 9.Яворський Денис (6.Бондар Євген, 54); 77.Павловський Денис; 22.Головко Максим (20.Швець Дмитро, 54); 10.Мазуренко Роман (97.Березін Микола, 55); 7.Чопенко Михайло (44.Ластовка Валентин, 57); 89.Бондаренко Олександр. Запасні: 81.Крикнін Іван; 99.Сингаївський Ілля. Головний тренер: Чорний Віктор Миколайович.

Галич: 97.Загурський Дмитро; 2.Царюк Арсен; 22.Рижук Степан; 13.Чубатий© Арсен (5.Милян Віталій, 81); 15.Возьний Роман (18.Прокопів Владислав, 85); 11.Чорній Віктор (9.Купчак Михайло, 74); 14.Васильченко Артем (21.Бобко Назарій, 85); 10.Ласий Андрій (8.Ревуцький Олександр, 64); 3.Божко Олександр; 19.Дума Володимир (7.Симчук Станіслав, 46); 17.Крамарчук Максим. Запасні: 1.Третяк Олександр; 16.Яцків Максим; 20.Козарчук Мартин. Головний тренер: Лівіцький Олег Ярославович.

  • 14:00; 24.08.2024. Романів. Стадіон “Центральний”. 100 глядачів. поле 3; +28С
  • Суддя: Галіцин Роман (Суми)
  • Попередження: Царюк Арсен, 8; Базь Вадим, 36; Рижук Степан, 61

До першого домашнього матчу в новому сезоні VIVAD підійшов із суттєво зміненим складом – лише в Колос (Полонне) за 2024 рік пішло четверо провідних гравців, а були й інші втрати – включаючи Вакулу-старшого та Петрука, які донедавна були в основі. Новачки також були, й поважні – кілька недавніх професіоналів і молодий Ластовка, який подарував надію на краще навіть у програному матчі стартового туру (Сокіл вдома виграв 2:1, проте якраз 19-річний новачок сквитав один гол гостей).

Що стосується Галича, то на своєму полі в місті Збараж він вів 2:0 проти Фенікса, та в підсумку змушений був задовільнитися нічиєю. Для дебютанта чемпіонату України серед аматорів наче й хороший результат, але ж хотілося більшого. Виїзд на Житомирщину підопічні Лівіцького також починали добре. Команді Віктора Чорного забив… Віктор Чорній!

Гості, які грали досить сміливо, не встигли завершити одну атаку, як VIVAD невдалим виносом подарував Галичу провести тут же наступну. Васильченко низовою передачею своєчасно підключив на правому фланзі Крамарчука, який прокотив тонку розрізну передачу на Чорнія. Віктор вискочив на воротаря, проштовхнув м’яча повз нього й закотив у порожні ворота – 0:1.

Проте, маючи в складі гравців рівня та досвіду Бондаренка, Головка, Швеця, досвідчених воротарів, звісно, господарі покладали на другу половину гри серйозні сподівання та надії. Тепер уже підбирання допомогло VIVAD’у. Хоча Бондар зі штрафного зарядив у стінку, він сам же переадресував м’яча на правий фланг, звідки нападник Бондаренко навісив, а Мосійчук у стрибку направив м’яча головою під поперечину – 1:1. Тут треба сказати, що Богдан за відсутності в стартовому складі Кучерчука почав матч із капітанською пов’язкою, тож і повів команду за собою в важливий момент.

Що було далі? Ініціативу перехопили підопічні Чорного. Суперники далеко на лівому фланзі свого захисту зачепили Бондаря, сам постраждалий лівою ногою закрутив зі штрафного, тож інший оборонець – тепер Костюченко – якось спиною до воріт, потилицею, направив м’яча в сітку. 2: 1 – Максим лише другий матч на всеукраїнському рівні проводив за нову команду. А далі настав час іншого захисника-новачка – Сутченка. Щойно воротар Галича Загурський перевів на кутовий дальній удар Бондаря, як він же подав кутовий від правого прапорця, а Руслан так само здорово пробив головою – 3:1.

Цей матч став бенефісом штрафних, і збаражці свій другий гол провели теж не без допомоги цього стандарту. Хоча Васильченко втратив шанс забити прямим ударом із дуже непоганої точки, Возьний повернув м’яча в гру після підбирання, далі Ревуцький зручно скинув на набігаючого Царюка, й Арсен із напівкола карного майданчика правою ногою влучив у дальній кут – 3:2. Інтрига? Ще чотири хвилини – і її було вбито. Причому, самі гості помилилися після розіграшу м’яча на своїй половині поля.

Ластовка підхопив м’яча зліва й навісив від лицьової, Березін скинув головою на лінію воротарського майданчика, де Бондаренко виконав Бондаренка. Легенда ковалівського Колоса прийняв м’яча на груди й з розвороту правою ногою пробив низом з відскоку від газону – 4:2. Олександр відкрив лік своїм голам за VIVAD, а сам VIVAD здобув першу перемогу в новому чемпіонаті.

Герой матчу від Sport Arena: Євген Бондар (VIVAD)

Вихованець Десни, відомий за виступами в складі таких потужних аматорських клубів, як ФК Чернігів, Єдність (Плиски), Полісся (Ставки), Авангард (Бзів), ФК Кудрівка та Дружба (Мирівка). 28-річний півзахисник зробив результат матчу з Галичем. Перші три голи відбулися після стандартів у його виконанні, два – безпосередньо із асистів Євгена. Браво!

Дністер (Заліщики) – Фенікс (Підмонастир) – 2:0 (0:0)
Голи: Ландяк, 72, Процик, 90+4

Дністер: 1.Попович Єгор; 2.Давидюк Віталій; 23.Тракало© Олег; 24.Пасічник Валентин; 77.Червонецький Тарас; 13.Шишигін Андрій (25.Бацман Станіслав, 90+2); 20.Бобик Дмитро; 19.Ландяк Микола; 29.Білик Валентин; 7.Голодрига Роман (14.Кірієнко Іван, 90+2); 11.Процик Назар. Запасні: 10.Городинський Іван; 12.Кузняк Віталій; 3.Геник Микола; 21.Садовський Василь; 4.Стрільчук Ілля; 17.Шелаєв Данііл. Головний тренер: Шелаєв Олег Миколайович.

Фенікс: 71.Кушпер Денис; 7.Янчак Вадим; 15.Яців Денис; 9.Шута Артур-Богдан; 22.Куртяк Богдан; 23.Ткачук© Андрій; 17.Шута Максим-Любомир (4.Корвацький Сергій, 89); 11.Задорожний Максим; 70.Яворський Павло; 37.Лойко Василь (28.Фещук Максим, 80); 6.Кляцький Михайло (13.Яців Владислав, 51). Запасні: 2.Дрозд Андрій; 21.Заповський Ярослав; 19.Андрушко Андріан; 1.Войнарський Захар. Головний тренер: Фещук Максим Ігорович.

  • 15:00; 24.08.2024. Заліщики. Стадіон “Дністер”. 350 глядачів. поле 3; +31С
  • Суддя: Байдюк Микола (Чернівці)
  • Попередження: Янчак Вадим, 17; Яців Денис, 54; Куртяк Богдан, 79; Ландяк Микола, 81

Дністер продовжує знайомство із чемпіонатом України серед аматорів. Після перемоги 3:1 над полонським Колосом вдалося обіграти ще одного більш давнього учасника змагань – підмонастриський Фенікс. Цей суперник у стартовому турі зіграв внічию 2:2 в Збаражі, причому, місцевий Галич вів у два голи, і команді зі Львівщини довелося проявляти вольові якості. На жаль, у Заліщиках Фенікс зазнав труднощів уже перед фактичним початком матчу. Пошкодження зазнав півзахисник Залога – його довелося заміняти на М.Шуту.

Господарі володіли ініціативою, Червонецький виконав відразу кілька штрафних, на які охоче підключалися захисники Тракало та Пасічник. Гарно навідувався до чужих воріт і Ландяк – один із найбільш активніших у попередньому матчі. Проте Фенікс є небезпечним суперником, який добре освоївся вже на всеукраїнському рівні, адже дебютував в ААФУ ще до повномасштабного вторгнення й на той час був «грозою авторитетів» у Кубку України серед аматорів.

Могли, до речі, й гості повести в рахунку. Чудовий момент на 35 хвилині мав Лойко, але його удар із небезпечної зони встиг заблокувати капітан господарів Тракало, а вже в середині другого тайму Задорожний опинився прямо перед воротарем, відібравши м’яча в Голодриги, проте просто не влучив з лівої ноги в дальній кут. Це були важливі дзвіночки. Дністер, який до того втратив моменти того ж Голодриги, Бобика та Ландяка, вже через п’ять хвилин після другого гострого випаду Фенікса повів у рахунку.

Головний тренер Шелаєв підказав нападнику Процику, як швидко вкинути аут на хід Голодризі, той шикарно зіграв на правому фланзі, прострілив і Ландяк ударом із лівої ноги низом замкнув дальню стійку – 1:0. Микола забиває другий тур поспіль. На порятунок матчу головний тренер Фенікса випустив навіть себе – нападника Фещука, проте врятувати матч гостям не вдалося.

Хиткий рахунок зберігався аж до компенсованого часу другого тайму, поки розкішну контратаку не провели заліщани. На своїй половині поля Білик відвоював м’яча в Янчака – і понеслося. Процик зрячим переведенням запустив на протилежному фланзі півзахисника Давидяка, той тонким пасом запустив через правий край свіжого Кірієнка, а новачок від лицьової прострілив вздовж лінії воріт. Якраз-таки Назар встигав замкнути в падінні з близької відстані – 2:0. Процик, виходить, стояв біля витоків обох результативних комбінацій, причому, другу з них завершив голом.

Герой матчу від Sport Arena: Назар Процик (Дністер)

Гол і досить віддалена, проте важлива участь у першій результативній комбінації – це потужний матч колишнього лідера атак Агрону.

  • неділя, 25 серпня 2024 року

Агрон (Великі Гаї) – Сокіл (Михайлівка-Рубежівка) – 1:0 (0:0)
Гол: Гром’як, 46

Агрон: 1.Мазур© Руслан; 27.Соколовський Юрій; 4.Андрієшин Роман; 33.Щербатюк Євген; 7.Мельник Роман; 6.Кохман Ігор; 9.Харчук Дмитро (20.Онищук Володимир, 64); 77.Войцещук Михайло (8.Павлович Станіслав, 75); 99.Пришнівський Володимир; 17.Гром’як Тарас; 10.Семенець Богдан. Запасні: 72.Чубак Омелян; 2.Скородень Роман; 12.Рогаль Іван. Головний тренер: Богородіченко Сергій Анатолійович.

Сокіл: 39.Сидоренко Ростислав; 8.Сахно Артур; 16.Пресняк Володимир; 15.Нещерет Руслан; 21.Ткаченко Денис (22.Берест Владислав, 46); 4.Васильєв© Дмитро (17.Валага Михайло, 56); 18.Бруй Дмитро (20.Шишкін Сергій, 40) (3.Пустовіт Олександр, 83); 14.Ємельянов Віталій (6.Мартиченко Данило, 56); 10.Трушенко Богдан (19.Овчарук Валентин, 57); 7.Костенко Олександр (5.Аль-Халавані Абдул-Гані, 52); 11.Бойко Микола. Запасні: 1.Колос Олесь; 9.Лоюк Олександр. Головний тренер: Самченко Олег Васильович.

  • 12:00; 25.08.2024. Великі Гаї. Стадіон “Центральний”. поле 3; +32С
  • Суддя: Козак Тарас (Львівська обл.)
  • Попередження: Харчук Дмитро, 6; Кохман Ігор, 45+2; Шишкін Сергій, 73; Мельник Роман, 76; Соколовський Юрій, 81; Андрієшин Роман, 88; Валага Михайло, 90+3

Важкий матч виграв Агрон. У першому таймі хорошу нагоду мав Войцещук, Гром’як небезпечно пробивав, після стандарту кількох сантиметрів не вистачило Андрієшину щоб замкнути передачу з флангу. Проте Сокіл тримався, зберігаючи інтригу на другий тайм із розрахунком, зокрема, на забивних гравців у запасі.

Гості чинили гідний супротив, але буквально на 30-й секунді після перерви пропустили м’яч, який і вирішив долю зустрічі. Із глибини правого флангу Соколовський запустив м’яча на новачка Б.Семенця, той спритно скинув на лицьову, звідки прострілив Пришнівський. Гром’як замикав у дотик зблизька на дальній штанзі – 1:0. Тарас провів перший гол Агрону в новому сезоні. У 46 матчах чемпіонату України в цього вінгера 22 голи та 2 асисти.

Мінімальна перемога приносить Агрону три очки. Тільки він і Дністер все ще не втрачали очки, залишаємо поза дужками Мрію, яка стартує з третього туру.

Герой матчу від Sport Arena: Тарас Гром’як (Агрон)

31-річний вінгер був активним і міг забивати не раз, у підсумку відразу ж після перерви забив надважливий і переможний м’яч.

Колос (Полонне) – ФК Лісне – 0:0
Незабитий пенальті: Волошин (ФКЛ), 54 – воротар

Колос: 12.Фіяло Ігор; 4.Федорчук Віктор; 99.Скидан Валерій; 20.Носарєв© Ігор; 5.Наумець Андрій; 18.Кашперук Іван (23.Притуляк Олексій, 67); 19.Бартошук Андрій (31.Демчик Дмитро, 82); 25.Вакула Дмитро (8.Брицький Владислав, 57); 10.Коляда Микола; 3.Морозов Ростислав; 17.Борисевич Віталій (77.Скоцький Богдан, 46). Запасні: 7.Семенюк Федір; 9.Попадюк Олександр; 1.Омелянюк Андрій; 11.Дерман Максим. Головний тренер: Мандзюк Олександр Васильович.

Лісне: 1.Копаліані Георгій; 16.Куба Максим; 17.Яковенко Олексій; 13.Коваленко Ілля; 19.Без’язичний Костянтин; 21.Чепурний Андрій; 15.Калінін Олександр (22.Чоботар Олег, 60); 5.Янковський Олег (10.Морозенко Євген, 85); 8.Скепський© Денис (2.Купрій Артур, 73); 14.Коваль Володимир (20.Лига Олег, 60); 9.Волошин Назар (7.Литвишко Богдан, 73). Запасні: 99.Майборода Олексій; 18.Породько Олександр; 27.Саєнко Олександр; 25.Васяновіч Андрєй. Головний тренер: Розгон Олександр Анатолійович.

  • 15:00; 25.08.2024. Полонне. Стадіон “Полонь”; поле 3; +30С
  • Суддя: Шевчук Андрій (Волинська обл.)
  • Попередження: Розгон Олександр (гол.тр.ФЛ), 8; Кашперук Іван, 18; Скидан Валерій, 36; Носарєв Ігор, 45+3; Копаліані Георгій, 45+3; Скоцький Богдан, 48; Коляда Микола, 50; Фіяло Ігор, 54; Коваленко Ілля, 66; Чепурний Андрій, 81; Литвишко Богдан, 90+3; Без’язичний Костянтин, 90+4

На старті сезону команди з різними емоціями: Колос поступився 1:3 в Заліщиках, а от ФК Лісне в дебютному матчі в ААФУ завдало розгромної поразки чинному володарю Кубка України серед аматорів – ФК Миколаїв. Звісно, з такими гравцями, як Скепський, Куба, Коваль і інші екс-професіонали, новачок сезону привертав велику увагу.

Тут треба сказати, що матч складався досить важко, справжньої гостроти довелося зачекати, хоча господарі серйозно тиснули, а гості провели кілька гострих атак за участі швидких Волошина та Янковського. До перерви воротар господарів Фіяло потягнув складний удар захисника Лісного Коваленка, а в господарів Коляда, Бартошук і Морозов загострювали на своїх краях. Головне відбулося після перерви.

Янковський ішов на м’яч і пробивав, коли в нього врізався захисник Колоса Наумець – це пенальті. Волошин бив у правий від воротаря кут, але Фіяло в хорошому стрибку парирував м’яч. На добивання йшов Скепський, але удар не вийшов, хоча й було дуже гостро. Після перерви вже ФК Лісне перехопило ініціативу та створило кілька серйозних моментів, але навіть найкращий із них (коли Лига влучив у поперечину) не призвів до голу.

Колос також намагався забити, дуже хотів виграти в першому домашньому матчі чемпіонату. Запам’ятався момент, коли Носарєв після кутового ледве не влучив у ворота, та хороше підключення з ударом Коляди. Так іноді теж буває: у не найбільш видовищному матчі обидві команди все ж створили по кілька нагод відкрити рахунок, але в підсумку розійшлися миром. Це перша безгольова нічия поточного чемпіонату. До речі, ФК Лісне залишається без пропущених м’ячів (як і Агрон, який провів на один матч менше, а Мрія ще не стартувала).

Герой матчу від Sport Arena: Ігор Фіяло (Колос)

Воротар виручив свою команду, парирувавши пенальті, та потягнув кілька складних ударів, включаючи випад захисника гостей Коваленка. Ця «суха» гра мала всі шанси не завершитися без голів, але Фіяло та його візаві Копаліані відіграли добре.

Турнірна таблиця Групи 1

М КомандаІВНПМО
1↑1Дністер (Заліщики, Тернопільська область)22005:16
2↓1ФК Лісне (Київська область)21104:04
3↑3Агрон (Великі Гаї, Тернопільська область)11001:03
4↓1Сокіл (Михайлівка-Рубежівка, Київська область)21012:23
5↑2VIVAD (Романів, Житомирська область)21015:43
6↓2Галич (Збараж, Тернопільська область)20114:61
7↓2Фенікс (Підмонастир, Львівська область)20112:41
8Колос (Полонне, Хмельницька область)20111:31
9Мрія (Гостомель, Київська область)00000:00
10ФК Миколаїв (Львівська область)10010:40
 Бомбардири:КомандаІГ (п)
1-3Волошин НазарФК Лісне22
1-3Ландяк МиколаДністер22
1-3Янковський ОлегФК Лісне22
 Дискваліфіковані: КомандаДата
1Ковалик ВікторАгрон31.08-8.09
2Семенець ТарасАгрон31.08-5.10
4Фурів ВікторФК Миколаїв1.09.2024
3 ТУР
  • 31.08 (субота)           VIVAD – Агрон
  • 1.09 (неділя)             ФК Лісне – Мрія
  • 1.09 (неділя)             ФК Миколаїв – Дністер
  • 1.09 (неділя)             Галич – Колос
  • 1.09 (неділя)             Фенікс – Сокіл

Група 2 – 2-й тур

  • субота, 24 серпня 2024 року

Зірка (Кропивницький) – Rebel (Київ) – 0:1 (0:1)
Гол: Бабійчук, 24

Зірка: 1.Абрамян Юрій; 23.Кваша Іван; 4.Владіміров Владислав; 14.Лисиця Микита; 24.Зінченко Роман; 11.Бондар Максим; 28.Ткач Кирило (8.Хачатрян Едуард, 84); 22.Лопушенко© Ігор; 15.Цюпа Даниїл (25.Холявко Руслан, 68); 10.Михайленко Юрій (7.Казарян Давид, 89); 9.Палюх Станіслав. Запасний: 30.Нікітчук Лев. Головний тренер: Гасанов Самір Назімович.

Rebel: 94.Бабійчук Максим; 74.Федоров© Олексій; 21.Ставничий Вячеслав; 14.Гарбар Гліб (47.Ільченко Артем, 71); 20.Мазур Євгеній; 70.Гезело Юрій; 33.Зоренко Владислав (8.Карцев Єгор, 77); 7.Власенко Денис (97.Горбач Денис, 90+1); 91.Богдан Антон (9.Фінченко Едуард, 56); 99.Клименко Владислав; 16.Андрухів Богдан (95.Гільченко Владислав, 64). Запасні: 3.Пилипчук Максим; 1.Старченко Денис; 10.Нескей Микола; 13.Власенко Максим. Головний тренер: Демський Максим Миколайович.

  • 12:00; 24.08.2024. Кропивницький. Стадіон “Зірка” ім. С.Березкіна. поле 5; +27С
  • Суддя: Садовий Олександр (Кременчук)
  • Попередження: Михайленко Юрій, 14; Лисиця Микита, 57; Лопушенко Ігор, 80

Обидві команди зазнали поразки на старті сезону. Проте якщо дебютант Rebel мінімально програв чинному чемпіону України – Агротеху, то Зірка зазнала розгромної поразки від Атлету (кияни вдома виграли 5:0). І без того молодий склад кропивницького клубу став ще молодшим – настільки, що в кінцівці гри дебютував 15-річний футболіст (Казарян 2009 р.н.).

Щодо гостей, то вони провели дві зміни в стартовому складі. Замість капітана Старченка в воротах вийшов Бабійчук – вихованець запорізького Металурга, найбільше відомий своїми виступами в Вересі. Чемпіон Другої ліги ПФЛ України в складі мирівської Дружби. А в середній лінії дебютував Клименко – вінгер, який раніше пограв за Діназ (Вишгород) і Чайку (Петропавлівська Борщагівка) в Першій і Другій лігах. Запам’ятаємо ці рокіровки.

Молода та запальна Зірка старанно протистояла своїм суперникам, аж поки не стався найбільш сенсаційний гол старту сезону в вітчизняному футболі. Після того, як господарі винесли м’яча далеко в поле, на своїй половині його підібрав воротар Rebel’а Бабійчук і прямим ударом з правої ноги без відскоків від поля напряму зарядив точно під поперечину! 0:1 – знаючи розміри поля в Кропивницькому, ми вирахували, що Максим забив із відстані приблизно в 61 метр!!!

Звісно, такий гол на 24 хвилині – це добре, проте цю перевагу треба було гостям закріпляти. Ще до перерви чудові моменти мали Богдан і Зоренко, проте то захисник в останній момент м’яча зніме, то воротар Абрамян кинеться назустріч зі всією сміливістю й прийме на себе удар. Після відпочинку Федоров і той же Богдан пробивали над поперечиною. До того ж, хочеться сказати добре слово про молодий захист Зірки. Моментами хлопці, особливо 17-річний Лисиця, дуже сильно відпрацьовували один в один і в підкатах.

Моментів кияни створили багато: тут і штрафний Д.Власенка, з яким справився воротар, і удари з гри Гільченка, який сам десь три сольних проходи з завершенням створив ніби з нічого, з глибини другого флангу. Проте в підсумку, і це ми говоримо до честі юної зараз Зірки, господарі ще й могли врятуватися! Активізував гру Холявко, який і сам турбував Бабійчука, й на Бондаря та Палюха видавав непогані передачі. Проте зусиллями свого голкіпера-голеадора та колективізму, злагодженій грі всієї команди Rebel здобув історичну першу перемогу під егідою ААФУ.

Герой матчу від Sport Arena: Максим Бабійчук (Rebel)

По-перше, гарно виконав воротарську роботу – «сухий» матч не без роботи. По-друге, натворив такого, про що будуть говорити весь сезон – гол голкіпера з гри через 60+ метрів. І цей гол став єдиним і переможним!

  • неділя, 25 серпня 2024 року

Титан (Одеса) – Агротех (Тишківка) – 2:4 (1:3)
Голи: Балашов, 45+1, Антонов, 73 – Соколан, 18, Пастухов, 37, 42, 53

Титан: 71.Даскалиця Валерій; 25.Лаптєв Михайло; 22.Ратушняк Євгеній (19.Антонов Владислав, 70); 4.Дубіна Олександр (44.Дмитрієв Герман, 63); 23.Перекитний Дмитро (7.Бринько Олександр, 79); 14.Гнатюк Анатолій (5.Александров Олексій, 55); 11.Урсолов Станіслав; 8.Швидерський© Максим (17.Павлов Данііл, 84); 80.Севодняєв Дмитро (15.Шелест Іван, 63); 77.Балашов Віталій (97.Романов Дмитро, 70); 10.Федоров Сергій. Запасні: 99.Лободров Богдан; 88.Кербаль Ярослав. Головний тренер: Штемпель Дмитро Володимирович.

Агротех: 63.Рудик Дмитро; 3.Манастирний Олег; 55.Ковальов Максим; 19.Біжко Володимир (5.Кривошей Єгор, 70); 6.Співак Олександр (13.Кулібаба Максим, 60); 23.Хорольський Дмитро; 77.Чичиков Олексій (36.Бедін Віталій, 85); 21.Пастухов Павло (9.Пономаренко Роман, 65); 16.Загальський© Ігор (20.Пісний Володимир, 63); 17.Сурженко Максим (7.Радченко Денис, 68); 11.Соколан Євгеній. Головний тренер: Мизенко Олександр Вікторович.

  • 13:20 ЗП; 25.08.2024. Чорноморськ. Стадіон “Шкільний”. поле 4 (шт.); +32С
  • Суддя: Орендочка Владислав (Полтава)
  • Попередження: Співак Олександр, 33; Біжко Володимир, 45+1; Гнатюк Анатолій, 54; Шелест Іван, 75; Урсолов Станіслав, 84

У минулому сезоні ці суперники завдали один одному чимало клопотів: в Одесі в стартовому турі виграв Титан (2:1), в Тишківці господарі взяли реванш (4:2). От тільки із тодішніх голеадорів одеситів багато кого вже нема в складі: зокрема, це Політило та Іванченко, а в домашньому переможному матчі двома асистами відзначився Мішуренко, який грає вже за Авангард (Лозова).

Цей матч почався із 20-хвилинного запізнення через несвоєчасне прибуття карети швидкої допомоги. Тим не менш, на бойовий настрій чемпіонів України це не вплинуло. Рахунок було відкрито після буквально артилерійського обстрілу воріт. Спершу удар Чичикова потягнув голкіпер, потім добивання від Біжка заблокував його давній знайомий по змаганнях Херсонщини Бринько. Проте все ж таки той же Біжко після підбирання знову підключив Чичикова, чий навіс головою замкнув  Соколан – 0:1. Євгеній у стартовому турі відзначився асистом, а цього разу забив сам.

Але перший тайм Агротех постарався використати максимально. Гостям вдалося розвинути та закріпити свою перевагу. Коли одесити намагалися відігратися, Хорольський перенаправив відібраного м’яча вперед. Сурженко, просунувшись через лівий фланг, розвернув атаку поперечним пасом на Пастухова. Павло прийняв і сильним ударом метрів із 25-ти влучив правою ногою в ближню «шістку» – 0:2. А ще через п’ять хвилин рахунок став розгромним. Після довгої передачі Чичиков на правому фланзі зіграв на коротко, підключивши Загальського. Той прострілював від лицьової, і захисники Титану намагалися перервати, проте Пастухов встиг у карний майданчик і сильним ударом з правої ноги метрів із 13-ти пробив у дальній, лівий від воротаря, кут – це 0:3.

Під кінець першого тайму зіграв свою роль колишній півзахисник молодіжної збірної України та Чорноморця Балашов. Коли Бринько вкинув аут вздовж лівого флангу, Федоров на швидкості відірвався від захисника і Біжко змушений був його перечепити прямо на куті воротарського майданчика. Віталій ударом із правої ноги розвів м’яч і воротаря по різних кутах – 1:3.

Проте вже невдовзі після перерви Агротех повернув собі комфортнішу перевагу. Взагалі-то діагональ від Загальського адресувалася Сурженку, але захисник Титану Бринько випередив його. От тільки винос вийшов не дуже дальнім, і Пастухов встиг на підбирання. Далі Павло прийняв м’яча в районі лівого кута карного майданчика, підробив м’яча під праву ногу та сильним ударом метрів із 20-ти влучив у дальній кут – 1:4. Звісно, Титан боровся до останнього і встиг навіть забити ще раз (це Антонов, який щойно вийшов на заміну, замкнув прямо перед воротами простріл Федорова з правого флангу).

2:4 – друга поспіль перемога Агротеху в новому чемпіонаті. Титан із сімома новачками та новим головним тренером почав сезон із поразки від чинного переможця турніру.

Герой матчу від Sport Arena: Павло Пастухов (Агротех)

А розігрався півзахисник! Чотири голи в двох матчах на старті провів Пастухов, і це забезпечило Агротеху шість очок із шести можливих.

Пенуел (Кривий Ріг) – Олімпія (Савинці) – 2:2 (2:1)
Голи: 1:0 – Божко, 6, 16 – Руденко, 33, Кошман, 82

Пенуел: 12.Ситько Данило (1.Гудаченко Ілля, 46); 14.Пилипенко Владислав; 5.Череватий Гліб; 16.Чернуха Дмитро; 33.Стром Олексій (13.Остапенко Тимур, 57); 17.Петруніч© Даніїл (19.Шкель Ілля, 88); 8.Божко Денис (4.Гопкало Ярослав, 75); 7.Маціюк Іван; 10.Лебедєв Олександр (20.Тарасенко Богдан, 38); 11.Полтавець Артем (6.Бокулев Богдан, 72); 9.Мисляй Максим (15.Барановський Аким, 76). Запасні: 2.Паєвський Артем; 18.Каюн Руслан. Головний тренер: Зеленський Олександр Олександр.

Олімпія: 1.Пругло Михайло; 33.Бичков Богдан (15.Павлик Юрій, 57); 88.Малик Євген; 17.Богомаз© Едуард; 2.Бірюк Вячеслав; 77.Почернін Денис (16.Пономаренко Олександр, 46); 27.Соболь Естефано (24.Коваленко Єгор, 74); 10.Бурляй Вадим; 28.Кошман Ігор; 99.Ковтун Владислав (20.Каретник Сергій, 74); 89.Руденко Андрій. Запасні: 23.Олійник Андрій; 78.Луценко Валерій. Головний тренер: Безуглий Олександр Іванович.

  • 14:00; 25.08.2024. Кривий Ріг. Стадіон “Світло”. поле 3; +35С ПТ 15:31 на 69 хв.
  • Суддя: Артеменко Артем (Миколаїв)
  • Попередження: Лебедєв Олександр, 10; Бичков Богдан, 10; Почернін Денис, 16; Маціюк Іван, 23; Бірюк Вячеслав, 43; Ситько Данило, 45+2; Мисляй Максим, 68; Тарасенко Богдан, 83
  • Вилучення: Маціюк Іван, 32 - повторне попередження

У минулому сезоні ХФК Пенуел дебютував у чемпіонаті України серед аматорів, проте за цей час команда мала нагоду, як-то кажуть, «пооббитися». Тож уже в першому матчі нового сезону навіть така сильна й досвідчена Олімпія відчула на собі, що криворіжці чомусь навчилися та набралися досвіду в ААФУ.

Уже в дебюті матчу Божко зіграв на перехопленні на чужій половині поля, підключивши на правому краю Полтавця, а сам дав пристойний ривок у карний майданчик. На той момент Артем вже подавав з флангу, тож Денис встиг красиво підсікти лівою ногою м’яча в дальній кут – 1:0 уже на 6 хвилині.

Далі пішла різка контратака, Маціюка майже в центрі поля притримав Почернін. Штрафний по центру виконав сам постраждалий, а замикав м’яку подачу Петруніч. Капітан господарів головою направляв м’яча в дальній кут, але влучив у стійку. Зате Божко вдало зреагував на цей відскік і зіграв на добиванні – 2:0. Денис оформив дубль всього за 16 хвилин на полі, а інтервал між голами склав 10 хвилин.

Звісно, великий загальнокомандний досвід і клас провідних футболістів дозволяв Олімпії не опускати руки навіть у такій ситуації. Все Все почалося, коли Маціюк на чужій половині поля збив Бурляя ціною другої жовтої картки та вилучення. Захисники Богомаз і Бичков швидко розіграли цей стандарт, далі Бурляй прострілив із правого флангу, а Руденко на дальній замкнув у дотик з півметра легким дотиком правої ноги – 2:1. Андрій у новому сезоні чемпіонату та кубка має по три голи та асисти.

Кінцівка поєдинку видалася нервовою, і тут зіграв свою роль підбір гравців у савинчан (уже після затяжної повітряної тривоги). Олімпія взяла в облогу редути криворіжців, у кілька хвиль йшла затяжна атака. І після чергового виносу захисник Бірюк зіграв на підбиранні та переадресував м’яча наліво – на Кошмана, ну а Ігор «виконав Коноплянку»: з лівого флангу правою ногою пробив у дальню дев’ятку по красивій траєкторії. 2:2 – гол колишнього півзахисника Таврії, донецького Металурга, Металіста та низки інших вітчизняних і зарубіжних клубів врятував фаворитів протистояння від поразки.

Герой матчу від Sport Arena: Денис Божко (ХФК Пенуел)

Це його два голи повністю зруйнували план на гру досвідчених суперників і принесли в підсумку криворіжцям хай і не три, зате одне очко в меншості матчі з такою командою, як Олімпія.

Стандарт (Нові Санжари) – Авангард (Лозова) – 1:2 (0:1)
Голи: Логінов, 69 – Мішуренко, 45+1, Череватенко Павло, 57

Стандарт: 12.Постранський Віталій; 24.Жінчин Богдан; 18.Слюсарь Дмитро; 4.Логінов Олександр; 23.Свіріпа Іван; 30.Бондаренко Денис (22.Корж Максим, 83); 8.Панов Данило; 10.Кіча© Антон; 96.Вергун Дмитро; 33.Мігунов Олександр (38.Кравченко Антон, 61); 77.Літюк Гліб (14.Лавренов Сергій, 46). Запасні: 3.Плачков Петро; 1.Даценко Григорій; 5.Швей Сергій; 87.Повстяний Сергій; 6.Нечосов Євген. Головний тренер: Обревко Олександр Анатолійович.

Авангард: 35.Коваленко Станіслав; 20.Мацюта Данило; 27.Веприцький Євген; 45.Череватенко© Павло; 19.Воловик Олег; 8.Смірнов Данііл; 6.Сухомлин Едуард; 77.Галушка Владислав (7.Гребенюк Кирило, 87); 28.Мішуренко Олександр (88.Олійник Ростислав, 90+3); 78.Топоров Максим (10.Боровик Роман, 65); 11.Гладкий Олександр. Запасні: 21.Гресько Олексій; 79.Недай Владислав; 5.Науменко Кирило; 1.Мурга Олег. Головний тренер: Рахаєв Ігор Володимирович.

  • 14:00; 25.08.2024. Нові Санжари. Стадіон “Колос”. 50 глядачів. поле 3; +34С; 73хв. ПТ на 26хв. 77хв.; ПТ на 45хв.
  • Суддя: Очкуренко Артем (Нікополь)
  • Попередження: Кіча Антон, 48; Обревко Олександр (гол.тр. СНС) 54; Галушка Владислав, 62; Лавренов Сергій, 78; Панов Данило, 87; Сухомлин Едуард, 90+4

Стандарт – один із провідних клубів аматорського футболу Полтавської та Дніпропетровської областей. У його розпорядженні – колишні гравці Дніпра, Олександрії, Зорі, Маріуполя, дубля Шахтаря та низки інших відомих клубів. У цей день клуб, який раніше пробував сили в Кубку України серед аматорів, дебютував у чемпіонаті ААФУ.

Тут треба сказати, що Авангард суттєво підсилився й продовжує. Так, крім Мацюти, який перейшов із Агротеху ще раніше, в воротах гостей дебютував Коваленко – колишній воротар ФК Нікополь, який також на старті сезону був заявлений спершу за чемпіонів України серед аматорів. Проте перед самою перервою інший новачок – вихованець нікопольського футболу опинився в центрі уваги.

Було це так. Після ауту на лівому фланзі Воловик подав на лінію карного майданчика – на Гладкого, який тут же в дотик скинув м’яча далі – на Мішуренка. Олександр, спіймавши на замаху захисника, з правої ноги чітко пробив проти воротаря в дальню «шістку» з розвороту – 0:1 під кінець першого тайму.

Звісно, Стандарт, володіючи великою кількістю гравців із хорошим ударом, намагався переломити хід зустрічі. Проте гостям стандарт допоміг забити в ворота досвідченого Постранського. Смірнов пішов на кількох суперників, аж поки його не збив захисник Логінов. Штрафний прямо перед воротами метрів за 17-ть від цілі взявся виконати Череватенко. Павло на виконання з правої ноги обвів стінку й влучив між «шісткою» та «дев’яткою» в лівому, далекому від воротаря куті – 0:2.

Серйозні атаки господарів тривали, один гол вони встигли сквитати. Кілька аутів поспіль вкинув Стандарт, аж поки Слюсарь направив м’яча не в карний майданчик, а в глибину поля, звідки Логінов після прийому з правої ноги засадив у район ближньої дев’ятки метрів 30-ти – 1:2. Ну дуже красиво! Олександр, щоправда, більше забити не зміг – як і його одноклубники, тому дебютний матч Стандарту в турнірі програно. Авангард, навпаки, реабілітувався за поразку на старті від Олімпії.

Герой матчу від Sport Arena: Олександр Мішуренко (Авангард)

Відкрив рахунок, був активним, класно взаємодіяв із Гладким і півзахисниками.

Турнірна таблиця Групи 2

М КомандаІВНПМО
1↑2Агротех (Тишківка, Кіровоградська область)22005:26
2Олімпія (Савинці, Полтавська область)21105:44
3↓2Атлет (Київ)11005:03
4↑5Авангард (Лозова, Харківська область)21014:43
5↑5Rebel (Київ)21011:13
6↓1Пенуел (Кривий Ріг, Дніпропетровська область)10102:21
7↑1Нафтовик (Охтирка, Сумська область)00000:00
8↓2Стандарт (Нові Санжари, Полтавська область)10011:20
9↓5Титан (Одеса)10012:40
10Зірка (Кропивницький)20020:60
 Бомбардири:КомандаІГ (п)
1Пастухов ПавлоАгротех24
2-3Божко ДенисПенуел12
2-3Тищенко ДаниїлАтлет12
4Руденко АндрійОлімпія22
 Дискваліфіковані: КомандаДата
1Маціюк ІванПенуел1.09.2024
3 ТУР
  • 31.08 (субота)           Титан – Зірка
  • 1.09 (неділя)             Авангард – Пенуел
  • 1.09 (неділя)             Олімпія – Агротех
  • 1.09 (неділя)             Стандарт – Атлет
  • 1.09 (неділя)             Rebel – Нафтовик
Показники по ААФУ загалом

Найкращі бомбардири:

ГравецьКомандаГолиПен.
Пастухов ПавлоАгротех (Тишківка)4
Божко ДенисПенуел (Кривий Ріг)2
Волошин НазарФК Лісне2
Ландяк МиколаДністер (Заліщики)2
Руденко АндрійОлімпія (Савинці)2
Тищенко ДанилоАтлет (Київ)2
Янковський ОлегФК Лісне2

Найкращі асистенти:

ГравецьКомандаПаси
Бондар ЄвгенVIVAD (Романів)2
Коваль ВолодимирФК Лісне2
Всі інші – по 1

Найефективніші гол+пас:

ГравецьКомандаГол+ПасГолиПаси
Пастухов ПавлоАгротех (Тишківка)440
Божко ДенисПенуел (Кривий Ріг)220
Волошин НазарФК Лісне220
Ландяк МиколаДністер (Заліщики)220
Руденко АндрійОлімпія (Савинці)220
Тищенко ДанилоАтлет (Київ)220
Янковський ОлегФК Лісне220
Бондаренко ОлександрVIVAD (Романів)211
Гладкий ОлександрАвангард (Лозова)211
Кавун МаксимАтлет (Київ)211
Ковтун ВладиславОлімпія (Савинці)211
Процик НазарДністер (Заліщики)211
Соколан ЄвгенійАгротех (Тишківка)211
Бондар ЄвгенVIVAD (Романів)202
Коваль ВолодимирФК Лісне202

* * *

Всі підрахунки – Артур Валерко, SportArena.com

* * *

Всі наші статті, присвячені аматорському футболу, читайте тут.